čtvrtek 15. srpna 2013

Cyklodovolená Bečva

Rodičům, kteří vyjedou s cyklovozíkem na silnice, kde projíždí jedno auto za druhým, závidím jejich klid. Jsem rád, že se u nás, kromě značených cyklotras, které provázejí naše vedlejší silnice od konce devadesátých let, začínají postupně objevovat i cyklostezky, tedy cesty učeny výhradně kolistům, případě inlajnistům. Ty jsou pro cyklovozík totiž ideální.

Jednou z nich je právě Cyklostezka Bečva
Má tři větve, které se potkávají ve Valašském Meziříčí: 
  • 33km dlouhá „Rožnovská Bečva“ vede z obce Horní Bečva údolím mezi Vsetínskými vrchy a Moravskoslezskými Beskydy,
  • 52km dlouhá „Vsetínská Bečva“ vede z Velkých Karlovic mezi Vsetínskými vrchy a Javorníky,
  • 64km „Bečva“ vede z Valašského Meziříčí do Tovačova.

Pro naše čtyřdenní putování jsme si vybrali pohorskou Vsetínskou a Rožnovskou větev, se zajížďkou k přehradě Bystřička ve Vsetínských vrších. Z Ostravy, Frýdku-Místku nebo Frýdlantu se dá na cyklostezku Bečva napojit tímto cyklobusem. Pokud s kolem pojedete z Nového Jičína, Příboru nebo Kopřivnice, můžete využít tento spoj. Mimochodem, mapu všech českých cyklobusů najdete na portálu www.tourmapy.cz. Místo na kolo je dobré rezervovat předem, cena je 15 Kč/kolo.


Cestování autobusem s cyklovozíkem a brašnami nebyl problém, vše se pohodlně vešlo do zavazadlového prostoru autobusu. Vystoupili jsme na zastávce „Bílá,, chata Třešík“ a sjeli do Velkých Karlovic. Cesta je to necelý kilometr kamenitá, potom se střídají nový a původní povrch a nakonec jedete po asfaltu.

První etapa je nejbohatší na mimo-skanzenovou lidovou architekturu. Najdete ji zejména ve Velkých Karlovicích, Karolince - Raťkově nebo Novém Hrozenkově. Za pozornost určitě stojí kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích, postavený kompletně ze dřeva. Nedaleko něj je dobrá restaurace s terasou Kyčerka. Podívat se můžete na vodní nádrž Karolinka, která zásobuje pitnou vodou Zlínsko a Vsetínsko. Ke koupání vybízí umělé jezero Balaton s čistou vodou, pískovou pláží, dětským hřištěm a dalším zázemím. Noc jsme strávili v chatce v autokempu Hovězí. Vedle něj je příjemná restaurace Koliba.


Druhý den nás zavedl do Vsetína, kde jsme obkroužili zámek a pokračovali k přehradě Bystřička. Ta se nachází mimo cyklostezku, vede k ní ale málo frekventovaná silnice ze stejnojmenné vísky. Pláž na severní straně je prima, přestože srovnání s Balatonem u Karolinky nesnese. Pokud se budete chtít najíst, dobré restaurace u přehrady jsou U Mokrošů nebo Oáza. Kempy jsou zde dva, ten náš, Pod hrází, byl blíž přehradě a nutno dodat, že na nás působil, ze tří našich útočišť, nejlíp.


Třetí den jsme sjeli zpět k cyklostezce a pokračovali do Valašského Meziříčí. Zde stojí za pozornost Lapidárium Trojice, zámek Kinských nebo zámek Žerotínů. Kde se ve ValMezu dobře s kolem najíst, toť otázka, my nic lepšího, než restauraci s teráskou na náměstí nenašli. V Rožnově pod Radhoštěm jsme navštívili klasicky Valašské muzeum v přírodě. Kempy jsou zde dva, Rožnov a Sport. V obou najdete v areálu koupaliště, ve Sportu je koupacích možností více.


Poslední etapa byla nekratší a vedla, stále mírně do kopce, přes Dolní, Prostřední a Horní Bečvu k přehradě. Nejmladší člen naší výpravy ocenil dětské hřiště v Prostřední Bečvě, na opačné straně cesty, než je Zavadilka. V přehradě Horní Bečva se dá koupat, pláž je na jihovýchodní straně, bohužel bez možnosti občerstvení. To je možné v nedaleké restauraci Cherry. V Horní Bečvě se dá opět nastoupit na cyklobus, např. na zastávce „Horní Bečva,, přehrada“.

Cyklostezku Bečva na kole s prťaty doporučujeme :)