neděle 16. března 2014

Školka = auto?

Letos v září mi končí rodičovská a náš syn by měl nastoupit do školky. Doteď jsme to bez auta zvládali bez větších komplikací (proč nemáme auto si můžete přečíst zde). Všude jsme se dostali vlastními silami, případně nám párkrát vypomohla rodina nebo přátelé s autem. Teď ovšem nastává bod zlomu...

Jak už jste si stačili asi všimnout, nejsme tak úplně normální... nabízí se, že když nemáme auto, vybereme školku nejbližší nebo nejlépe dostupnou, dáme přihlášku a budeme se modlit, aby nás vzali. Ale to my ne :-)

Naše vysněná škola se jmenuje Bezinka. Je to lesní školka v Palkovicích, vzdálená 5 km od našeho domu. Už od dubna plánujeme do Bezinky chodit jako tzv. Bezinečky (dítě v doprovodu rodiče se účastní všech aktivit školky). Plán je jasný - kolo + cyklosedačka/cyklovozík a tradá kolem přehrady do Bezinky. Stopovali jsme to a za půl hodiny jsme ve školce. 
V Bezince na kole


Pokud bude hodně škaredě, zůstaneme doma nebo se zkusíme dopravit veřejnou dopravou. S tou je to bohužel dost špatné. Jede se autobusem, který je pěšky cca 5 minut od našeho domu, pak 10 minut jízda a pak ještě 30 minut chůze. Prostě nic moc :-(

Bod zlomu nastává v září. Jedna věc je zvládnout jednou/dvakrát týdně výlet na kole do Bezinky. Jiná situace nastává, pokud jsou to tři dny v týdnu, v každém ročním období (což znamená nejen déšť/sníh, zimu, vítr, ale i méně světla) a navíc rodič musí být co nejrychleji v práci. 

Jak to budeme řešit? Nevím...

Nabízí se několik možností:

1. Náš syn nebude chodit do Bezinky. 
Tahle varianta tady je, ale zatím jsme nenašli školku, která by splňovala naše požadavky. Jde nám hlavně o respektující přístup k dětem, o rozvíjení hravosti, tvořivosti, spolupráce. Městské školky, které máme doslova za rohem, tohle bohužel nenabízejí.

2. Koupíme si auto
Každý člověk/rodina má svou stupnici hodnot. V naší stupnici hodnot je hodně vysoko ohleduplnost k životnímu prostředí. Ale ještě výš je snaha o spokojenost všech členů rodiny. Jsem na 100% přesvědčena, že náš syn bude v Bezince spokojenější než v klasické školce. Nemůžeme a nechceme "dát dítě do školky" na celý den tam, kde i já mám během patnáctiminutového pobytu špatný pocit. Jak by se tam asi cítil můj syn.
Mít auto by pro nás byla velká změna, museli bychom vyřešit hodně praktických věcí, ale zvládli bychom to. 

3. Požádáme o pomoc a ta bude vyslyšena
Bezinka není jen školka, je to také vznikající komunita lidí, kteří mají podobný náhled na svět. Požádáme rodiče dětí, které budou chodit stejný den jako náš syn, o spolujízdu. Samozřejmě přispějeme na benzín. 

Bezinka na svých stránkách píše "Nenechte se odradit, že Bezinka není přímo vedle vašeho domu. Budeme se snažit a věříme, že najdeme cestu, jak společně udělat dovážení dětí do školky šetrné, jak k Vám, tak třeba i k přírodě. Varianty jsou např. spolujízdy dětí autem ze stejných míst bydliště, začátek programu u zastávky MHD,…" 

My také doufáme a věříme, že najdeme cestu :-)